Omgeving

Wij richten ons niet alleen op het vissen.
Onze accommodatie is ook een uitstekende keus voor mensen die wat avontuurlijker en sportiever zijn aangelegd.

Fietsroutes

Er zijn fiets en wandelroutes in de omgeving, waar u diverse vogelsoorten of herten kunt spotten en als u geluk hebt, dan kunt u zelfs een Jabali (een Spaans wild varken) waarnemen.
Tijdens uw fiets of wandelroute zijn er Kathedralen en Romeinse overblijfselen te ontdekken.

De Ebro, het Europese “Mekka” voor de sportvisser.

De Ebro is met zijn 925 km lengte de langste rivier van zonnig Spanje.De Ebro ontspringt in het Cantabrisch gebergte van Noord-Spanje en stroomt dan via het Zuidoosten van Spanje tussen de Pyreneeën en het Iberisch rand gebergte door naar de Middellandse zee .
In de rivier bevinden zich grote waterkrachtcentrales die voor ongeveer 50% van de hydro-elektriciteit van Spanje zorgen. Wat voor ons als sportvissers echter veel meer van belang is, is het feit, hoe het gesteld is met de visstand in de Ebro.
De Ebro mag je wel als de Amazone van Europa betitelen, vooral de hoeveelheid karper en meerval is werkelijk enorm.
De Europese meerval ofwel Silurus Glanis komt van oorsprong niet op de Ebro voor en is van nature
dus geen inheemse vissoort!Eind jaren ‘60 is de meerval geïntroduceerd door een Duitse sportvisser, die regelmatig naar de
Ebro afreisde om daar o.a. op Black Bass te vissen. Achter in zijn tuin had hij een vijver waar zich meervalletjes bevonden van zo’n 25 á 30 cm groot en hij was nieuwsgierig of hij deze visjes misschien
op de Ebro tot ware sportvissen kon laten opgroeien.
Tijdens zijn bezoeken aan de Ebro heeft hij drie keer enkele van deze visjes meegenomen en hij had er werkelijk geen idee van wat hij daarmee teweeg zou brengen.Dat het introduceren van een uitheemse vissoort in een vreemde biotoop een geheel ecosysteem om zeep zou kunnen helpen, is iets wat deze dagen algemeen bekend is en waar zeer voorzichtig mee wordt omgesprongen.
Deze beste man wilde alleen maar dat zijn meervalletjes leuke sportvissen werden.
Dat is gelukt mag je wel zeggen, de meerval is vandaag de dag sportvis nr. 1 geworden in de Ebro en de records worden nog steeds verbroken.
Wat dacht u van 246 LB en 250 cm?De meerval heeft zich letterlijk door de inheemse soorten heen gevreten en staat nu boven aan de voedselketen van de Ebro.
Het zeer aangename klimaat in Spanje draagt hier aan bij en tevens de enorme hoeveelheden karper die door de meerval gretig als voedsel wordt geconsumeerd.
Een meerval kan zo’n 80 jaar oud worden en paaien paarsgewijs af.
Dat doen ze het liefst in ondiepe oevers, ondiepe kuilen, of plantenresten bij een watertemperatuur vanaf 14 graden Celsius.
Een eitje van een meerval is 3 mm groot komt na ongeveer een week uit. In deze tijd houd “Pappa meerval” de wacht over het nest en zijn kroost.
Deze visjes wegen na een jaar ongeveer  500 gr. en zijn geslachtsrijp wanneer zij tussen de 1 á 2 kg wegen.
Dit gewicht bereiken zij tussen hun 2e en 3e levensjaar.
Per kilogram lichaamsgewicht legt een geslachtsrijpe meerval zo’n 3000 eitjes!
Natuurlijk worden van deze eitjes ook een groot deel opgegeten door andere vissoorten of komen niet uit door temperatuurdalingen van het water na hevige regenval.
Maar toch zie je wat er in zo’n 50 jaar met die enkele uitgezette meervallen op de Ebro is gebeurd.Als meervallen de lengte van 130 cm bereiken, gaan hun gewicht en omvang drastisch toenemen.
Op het hoofdmenu staat voornamelijk karper.
De karper is op de Ebro in zulke grote getallen aanwezig, dat dit voor de aanwezige meervalpopulatie geen voedselproblemen op zullen leveren.
Door de temperatuur paaien de karpers meerdere keren per jaar en aangezien de temperatuur van het water langer stabiel blijft, krijgt het broed ook meer kans om uit te groeien.De enige echte bedreiging voor de karper is dus de meerval.
De echt grote karpers hebben van de meervallen minder te duchten, dus daar kunt u uw voordeel mee doen als u besluit een karpersessie op de Ebro te houden.
U kunt een prima voerstek opbouwen zonder last te hebben van eenden, meerkoeten en ander gevederd gespuis, want geen veer op hun hoofd zal er aan denken om hier maar ook maar een teen of snavel onder water te steken.
Rinus heeft onlangs een meerval gevangen, die een complete aalscholver uitbraakte en dit verhaal staat niet op zich alleen, want onlangs was te lezen, dat een grote gevangen meerval een brasem van 50 cm uitbraakte.