De Ebro

De Ebro (in het Spaans) of Ebre (in het Catelaans) is de langste rivier die volledig in Spanje ligt. De Ebro is ongeveer 925 km lang en ontspringt in het Cantabrisch Gebergte in het noorden van Spanje. Vervolgens stroomt de rivier naar het zuidoosten en baant zich een weg door de Pyreneeën en het Iberisch Randgebergte, stroomt o.a. langs Zaragoza en mondt uit in het Delta gebied in de Middellandse Zee bij de plaats Tortosa.

De Ebro delta is een bijzonder gebied. De meeste Spaanse rivieren zijn, eenmaal aangekomen aan de kust, permanent droog omdat verder stroomopwaarts het water wordt opgesloten in stuwmeren die moeten dienen als watervoorziening voor het droge Spanje.

Echter niet de Ebro, deze brede rivier stroomt hier de Middellandse Zee in en heeft daar door de eeuwen een deltagebied gevormd.

De Ebro is nabij Caspe tussen de 6 en 15 meter diep en in de droge periode kan het waterpeil zeer laag zijn.

De Rivier wordt praktisch niet gebruikt door de binnenvaart, dit omdat het waterpeil er te variabel is. Op sommige plaatsen is de rivier gekanaliseerd ten behoeve van de irrigatie. Grote waterkrachtcentrales in de Ebro leveren circa de helft van de Hydro-elektriciteit van Spanje.

Zaragoza, Rio Ebro
©Filippo Poli
Ebro Delta

San Vicente de la Sonsierra La Rioja
Foto : Studio43-Pedro Antonio – Burgos
Antigua Iglesia de Villanueva de las Rozas,
Embalsa del Ebro (Cantabria)