Vogelgebieden rond Caspe

Monegros

Het gebied dat bekend staat als de Monegros, is het dorre hart van de Ebro-vallei. Het is een open, vlak of zacht aflopend terrein, grotendeels voor begrazing en extensieve landbouw.

Ondanks het feit, dat in de afgelopen jaren irrigatiesystemen voor de landbouw zijn aangelegd, zijn er nog steeds grote gebieden waar de karakteristieke steppegewassen van Spanje groeien.

De Monegros Dessert route is gecentreerd rond de stad Bujaraloz, een gebied waar een bezoeker een boeiende combinatie van allerlei vogelsoorten en hun leefgebieden kan vinden, zoals de  bossen van La Retuerta en de vele zoutmeren (meestal droge)  ten zuiden van de stad, maar waar ook rotsige velden en akkers zijn waar te nemen.

Bij Bujaraloz is er een grote verscheidenheid van vogelsoorten waar te nemen, waaronder de Sandgrouse, Trappen, de Leeuwerik, prachtige zangers en vele roofvogels, waaronder de Wouw, de enige roofvogel met een gevorkte staart.

Als men de vogels wil observeren, die op de steppe leven, is vaak de beste manier om korte afstanden te reizen zodat er regelmatig met een verrekijker de terreinen gescand kunnen worden.

Alcolea en Candasnos

Het gebied tussen Alcolea en Candasnos in het zuiden, vormen het oostelijke deel van de Monegros.

De Ebro-vallei is één van de droogste gebieden van Spanje, hoewel in de laatste tientallen jaren veel is omgebouwd tot geïrrigeerde landbouwgrond.

Desondanks zijn er nog steeds belangrijke populaties vogels, waaronder zeer geringe aantallen van de Dupont Leeuwerik te zien.

Bij de kleine lagune op Candasnos, gaan de oeverstaten over in bossen aan Ontiñena en Alcolea, en de spectaculaire zandstenen kliffen van Alcolea, dragen allemaal bij aan de grote verscheidenheid van landschappen en vogels.

Als u van plan bent om een reis naar noordoost Spanje te maken om bijzondere vogels te spotten, dan zou de goedkoopste optie zijn om dat in uw eigen tempo en tijd te doen.

Sommige mensen echter, hebben daar een te beperkte tijd voor en hopen dat ze in die korte tijd zoveel mogelijk vogels kunnen spotten.

Vaak heb je een lokale gids nodig is, die niet alleen weet, waar en wanneer de belangrijkste soorten vogels te vinden zijn, maar ook een grondige kennis heeft van hun gekwetter, gesprekken en zang.

De scherpe visie van een vogelaar levert vaak het onverwachte op, vanwege zijn enorme kennis van de habitat van de vogels en kan leiden tot spannende ontmoetingen die anders gemist kunnen worden.

Als u op zoek bent naar een lokale gids voor een dagje vogels spotten of indien u een exemplaar van zijn boek wilt kopen, met de titel ¨ Where the Birds are in Northeast Spain¨ , neem dan contact op met  steve(at)birdinginspain(dot)com   http://www.birdinginspain.com/