Mexicaanse zalmsalade met avocadodressing

recept van KeukenLiefde

4 personen

30 minuten

INGREDIËNTEN

Zalm

  • 4 stuks zalmfilet, met huid
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper uit de molen
  • 1 limoen, alleen het sap

Salade

  • 2 kropjes romainesla
  • 16 cherrytomaten
  • 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 klein blikje mais, uitgelekt
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • Paar takjes koriander, fijngehakt
  • 1 plak fetakaas, grof verbrokkeld
  • Yoghurt-avocadodressing
  • 1 limoen, in vier partjes gesneden

BEREIDING

Voor de zalm

Doe de specerijen in een kom (de limoen gebruik je later pas) en maak er een dik papje van met een scheut olijfolie. Bestrooi de zalmfilets aan beide kanten met zout en peper en leg ze in een diep bord of ovenschaal waar ze net inpassen. Giet het kruidenmengsel erover en wrijf rondom goed in de zalm. Dek af en laat 15 minuten in de koelkast marineren.

Laat een koekenpan of grillpan heet worden en leg de zalmfilets op de huidkant op de bodem van de hete pan. Je hoeft geen boter of olie in de pan te doen. Bak circa 3 minuten op de huidkant en draai de zalm dan om. (Het is niet erg als de huid van de zalm een beetje zwart geblakerd is, want het velletje trek je er straks vanaf.) Als de zalm nog plakt aan de bodem van de pan laat je hem nog even liggen. Bak de zalm nog 1 tot 2 minuten op de andere kant, of totdat de zalm medium gebakken is. Knijp wat limoensap over de gebakken zalm.

Voor de salade

Verdeel alle ingrediënten (behalve de limoenpartjes) voor de salade over vier borden. Trek het velletje van de zalmfilets en leg ze bovenop de salade. Lepel de avocadodressing eroverheen en bestrooi met wat versgemalen peper. Serveer met een limoenpartje.

  • 2 tl ranchkruiden, (gebruik de ranch kruiden uit dit recept)
  • 1 takje peterselie, fijngehakt
  • 1 eetrijpe avocado
  • 150 ml geitenyoghurt* (eventueel te vervangen door gewone yoghurt)
  • 1 tl limoensap
  • Zout en peper uit de molen

*Geitenyoghurt heeft een heerlijk, zachte en neutrale smaak en is bovendien licht verteerbaar.

BEREIDING

Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit met een lepel en doe in de keukenmachine samen met de ranchkruiden, yoghurt, limoensap en peterselie. Mix tot een gladde dressing. Voeg indien nodig wat extra yoghurt toe om een mooie dressingdikte te krijgen. Breng op smaak met zout en peper.

Gebruik de dressing direct of bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Ranch Sla Dressing

Ingrediënten

Voor de Ranch kruiden

  • 2 el gedroogde peterselie
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl gedroogde knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde uienpoeder
  • ½ tl gedroogde basilicum
  • ½ tl peper

Voor de sladressing

  • 80 g mayonaise
  • 60 ml karnemelk of melk (karnemelk is het lekkerst voor de dressing!)
  • 1 el Ranch kruiden (zie bovenstaande ingrediënten)

Bereiding

Meng alle kruiden door elkaar en bewaar in een luchtdichte, afgesloten pot. Meng voor de sladressing alle ingrediënten door elkaar en klop tot een glad geheel. Je kunt de dressing bewaren in de koelkast net zolang als de karnemelk houdbaar is.

Tip!

Voor een wat lichtere, meer lijnvriendelijke variant kun je de mayonaise vervangen door halvanaise of slasaus.